Fie ca esti un comerciant cu amanuntul care trimite sute de expedieri clientilor tai in fiecare zi, o persoana care doreste doar sa trimita un articol valoros in cel mai sigur mod unei persoane dragi sau un entuziast care doreste sa aranjeze cutiile in dulapul tau, sfaturile de mai jos sunt nepretuite, nu au termen de prescriptie si cu siguranta vor face treaba pentru tine, scrie Catonescu
Cum aleg o cutie de transport?
Pentru a face alegerea corecta, trebuie sa raspundeti la urmatoarele intrebari:
1) Care este dimensiunea produsului (produselor) pe care il trimit?
Trebuie sa masurati cele trei dimensiuni (latime, lungime si adancime) ale produsului. Pe ele vei gasi cutia de marime potrivita in care sa asezi marfa. Evitati sa trimiteti produse in cutii prea mari pentru ele, pentru ca volumul mai mare al transportului va va aduce doar o taxa suplimentara de la curieri, iar destinatarul va fi jenat, ca sa spunem usor. Cealalta extrema este daca produsul abia reușeste sa incapa in cutia lui. Este recomandabil sa lasati un spatiu pentru folie cu bule sau pentru alte materiale de etansare care vor proteja interiorul transportului de lovituri si caderi accidentale in timpul transportului.
2) Care este marfa pe care o trimit?
Alimentele, medicamentele sau alte produse perisabile au nevoie de protectie impotriva fluctuatiilor de temperatura si a umezelii. Pentru marfurile perisabile se asigura ambalaje izolante speciale, „captusite” cu diverse folii si alte protectii.
Pentru haine si produse handmade sunt potrivite cutii care se potrivesc aproape exact (cu putin spatiu pentru sigilii).
Pentru marfurile fragile, regula este simpla – cu cat sunt mai multe straturi de protectie, cu atat mai bine. Infasurati-le in mod repetat in folie cu bule, puneti alte sigilii si asigurati-va totusi ca exista putin spatiu gol in cutie ca tampon.
3) Este important designul cutiei? Ce mesaj vreau sa transmit cu ea?
Mai simplu spus, vrei sa-ti trimiti marfa in cele mai obisnuite cutii sau cauti putin stil, recunoastere si sofisticare? Cutiile de carton kraft sunt cel mai comun tip de cutie din lume. Alternativa lor sunt cutiile albe ceva mai scumpe, dar mult mai spectaculoase. Totusi, cutiile albe sunt nepotrivite pentru ambalajele cele mai exterioare din transportul transoceanic, deoarece se murdaresc usor.
Cutiile de carton colorate cu imprimare sunt de obicei realizate doar la comanda si cu un singur scop – branding, branding, branding. Ele se observa imediat si sporesc increderea clientului in compania dumneavoastra (daca aveti cutii de marca, atunci nu sunteti in afaceri de ieri, sau cel putin planuiti sa ramaneti pe piata mult timp).
Cum sa alegi cutiile de depozitare potrivite?
1) Luati in considerare locatia si dimensiunea cutiei de depozitare
Și iata cateva intrebari pe care sa ti le pui inainte de a alege o cutie de depozitare:
- Ce voi stoca? Sunt lucrurile fragile? Sunt usor de absorbit mirosurile? Ar trebui sa-i protejez de molii si alti daunatori?
- Unde imi voi depozita lucrurile – acasa in dulap, unde temperatura va fi mai mult sau mai putin constanta si umiditatea scazuta, sau in garaj/subsol/mansarda, unde vor fi expuse la diferente de temperatura si umiditate mai mari? Planuiesc sa folosesc un spatiu intr-un depozit public?
- Cat timp voi pastra articolele specifice? Este aceasta o depozitare temporara (de exemplu, pana la mutarea intr-o casa noua) sau am in vedere depozitarea pe termen lung?
- Cat de des voi avea nevoie de acces la cutiile mele? Voi folosi unele articole din cand in cand sau doar intr-un sezon (de exemplu, echipament de schi)?
După ce ati clarificat toate aceste intrebari, puteti lua in considerare tipul de cutie care este cel mai potrivit pentru depozitarea anumitor articole. Unele solutii sunt mai ieftine decat altele, dar pot sa nu fie potrivite pentru situatia specifica.
2) Alegeti cel mai potrivit tip de cutii
- Cutii de carton (din carton ondulat cu 3 straturi)
Aceasta este varianta cea mai economica si flexibila – cutiile de carton sunt ideale pentru mutare si pot fi folosite pentru depozitare. Problema este ca cartonul obisnuit se poate uza in timp, mai ales daca este scos si deseori plasat in dulap, deschis, inchis, lipit si decojit… Daca mizati pe aceasta optiune de depozitare, alegeti cutii puternice, noi, de calitate. carton. Si bineinteles, fereste-le de umezeala! Un alt dezavantaj al cutiilor de carton este ca nu protejeaza obiectele de rozatoare. Si aceasta este cu siguranta o problema care poate aparea atunci cand este depozitata intr-un depozit in aer liber, sopron, garaj, subsol etc. Cu toate acestea, daca cutiile de carton vor fi folosite rar si depozitate in dulapul de acasa, acestea sunt o alegere buna, la buget. - Recipiente din plastic
Costul lor mai mare este justificat de faptul ca cutiile de plastic pot fi depozitate multi ani, protejeaza articolele fragile si ofera o protectie mai mare impotriva umezelii si caldurii. Majoritatea recipientelor din plastic au mecanisme de inchidere, ceea ce le face mai usor de utilizat atunci cand este nevoie de acces frecvent. - Cutii de carton de lux
- Cutiile de lux sunt realizate din carton special, rezistent si par ca ar fi fost luate dintr-o revista de interior. Sunt o alegere buna pentru depozitarea in sectiuni deschise, sau pe dulap, sub televizor etc. Cutiile de lux sunt realizate in toate culorile si pot fi gravate tematic (ex. cutie de bijuterii, cutie de palarii etc.).
3) Asigurati-va ca puneti etichete
Nici cel mai ordonat depozit nu este convenabil daca nu stii exact ce este in fiecare cutie. Nu va lasati pacaliti ca va veti aminti unde sunt cupele de nunta si unde sunt zmeii copiilor. Mizati pe etichete si etichetati cu atentie continutul fiecarei cutii (punand eticheta in locul cel mai vizibil de pe capac sau pe lateralul cutiei). Unii experti chiar va sfatuiesc sa puneti o eticheta pe fiecare parte a cutiei pentru a afla rapid ce este inauntru si de ce este acolo.